Dræb Buddha – der er intet at opnå.

Derfor er simplicitet og almindelighed den eneste vej til fordybelse og visdom.

En blog om evnen til at lytte til ”det næste bedste”.

Visdom findes ikke i formernes verden - ej heller i statuer.

 

En kampsportsstuderende gik til sin lærer og spurgte ham med alvor:

"Jeg er dedikeret til at træne og studere dit kampsystem. Hvor lang tid vil det tage mig at mestre det?"

Lærerens svar var afslappet; "Ti år."

Utålmodigt svarede eleven, "Men jeg vil mestre det hurtigere end det. Jeg vil arbejde meget hårdt. Jeg vil øve hver dag, ti eller flere timer om dagen, hvis det er nødvendigt. Hvor lang tid vil det så tage?"

Læreren tænkte et øjeblik; "20 år."

 

Fortællingen som (vistnok) stammer fra den zen-buddhistiske tradition er sød og pudsig. Den er også modsat den logik vi ofte ser omkring os: Jo mere tid vi bruger på at lære, jo mere dedikation og alvor vi går til opgaven med, desto mere ekspertise vil vi få. Og heri ligger nøglen til livets succes! Eller hvad?

På nogle områder er det selvfølgelig sandt – kirurgi, bygningskonstruktion, computerprogrammering osv. er alle discipliner som kræver tid på skolebænken, gentagelse og intellektuelle anstrengelser. Dem og intellektets mange andre anvendelsesmuligheder er vi taknemmelige for, og afhængige af på mange områder.

 

Men fortællingen ovenfor peger os mod en universel sandhed – at anstrengelser og alvor, oftest fjerner os fra det vi har brug for, herunder indsigter. Jo mere vi leder, jo længere væk kommer de.

Hvorfor? Jo - når det gælder vores medfødte adgang til VISDOM vil enhver GØREN og intellektuel anstrengelse spærre for det nærvær og den VÆREN, som er nøglen til det næste bedste.

 

Jeg bruger ofte sætningen ”det næste bedste”. Der er nemlig altid et næste bedste skridt at tage, når livet slår knuder. Både hvis vi får livstruende sygdom, mister vores indtægt eller på en ganske almindelig lørdag cirkler rundt i indre København og ikke kan finde en parkeringsplads.

Det næste bedste er ikke nødvendigvis en indsigt der sætter din cancer i bero, eller guider dig ind i Lidl hvor din kommende (flotte og kloge) livspartner står og kigger på frossen kylling. Men det KAN det være.



Det næste bedste kan være indsigter såsom en følelse af total accept eller en tydelig guidning: ”Sluk radioen og træk ind til siden”.

Men hvis ikke vi lytter – hvis vi presser på, anstrenger os i situationer hvor livet kalder på det modsatte, så får vi buler i bilen, sved på panden og forværrer vores immunforsvars kapacitet. Og måske tager vi ikke i Lidl, selvom vi havde en underlig lyst til at kigge forbi frysedisken. Hvis det indre tempo er for højt, eller hvis vi lytter til travle og ubehagelige tanker, så KAN vi ikke høre guidningen hen imod ”det næste bedste”.

For det var skildpadden der vandt væddeløbet, det husker du nok, ikke?

 

Vil du ”mestre” livet, eller De Tre Principper så husk at det er umuligt. Det er selvmodsigende at kunne mestre noget iboende, som er perfekt intakt og uforanderligt inden i os.



”If you meet the Buddha on the road, kill him”:

Det formløse har ingen fysisk form. Mestring findes ikke. Guruer findes ikke. Heller ikke inden for 3p miljøet. Slet ikke her. Så møder du en der udgiver sig for at være ekspert– så dræb vedkommende (altså i overfør betydning – du skal nok bare passere dem venligt på gaden).

 

Er der nogen der fortæller dig at der er titler, hierarkier – niveauer af uddannelser indenfor De Tre Principper? Så træd et skridt tilbage og lyt indad.

Har du brug for kurser, eller en coach - så find det, eller det menneske, der taler til hjertet - til langsommeligheden og visdommen. For måske ER et kursus præcis det du har brug for for at fordybe dig, marinere og kigge i denne retning - som Sydney Banks så klogt sagde “look for the feeling.”

 

Men - læg mærke til om du blot brug for et lavere indre tempo, for derigennem at få adgang til det som allerede findes? Fordybelse kan se ud på et utal af måder:  Alenetid, naturoplevelser, fester, litteratur, - eller kurser og mennesker der kan stille sig kærligt ved siden af dig – i stedet for foran dig - så vi på lige fod går på opdagelse sammen. Så vi sammen kan pege, opdage og lytte ud fra en nænsom nysgerrighed.

 

”Nothing out there can help you – nothing out there can hurt you”, sagde Sydney også. Så derfor ER der selvfølgelig ikke noget galt med kurser – ligesom der heller ikke er noget galt med din svigermor, med gråvejr, eller med solskin. Oplevelsen og hvad du får ud af et kursus, besøget hos svigermor, en gråvejrsdag eller en varm sommerdag kommer kun an på din sindstilstand – på om du er en ivrig kampsportsstuderende eller blot nænsomt nysgerrig.

 

 

Fortællingen om Sydney Banks har for mig to hovedpointer:

1. Han så de universelle sandheder så tydeligt at hans liv ændrede sig på et sekund. Og det han så bor i ALLE.

2. Han var en ganske almindelig mand, uden akademiske titler.

 

Og Sydney Banks gik så vidt jeg ved ikke på et eneste 3P kursus.

Så det skal du måske heller ikke?

Hvis du altså, ligesom Syd, er helt almindelig.

En helt almindelig skildpadde.

 

 

 

Næste
Næste

Lev som en hund