Skaber kontrol motivation – for eksempel for vægttab?

For nyligt så jeg et opslag om kontrol på facebook.

Det hed ”Lær at kontrollere dine tanker”. Jeg kom uvilkårligt til at fnise så højt at min søn, som pt. er midt i at læse til (en ubegribelig svær) matematikeksamen, spurgte ”Hvad griner du af?”. Og jeg svarede spontant:  ”Mennesker!”.

For hvad er det for noget vi har fundet på, når vi tror kontrol kan bringe noget værdifuldt med sig? Hvor ofte har vi ikke hørt eller fortalt os selv eller andre sætningen ”tag dig nu lidt sammen” – eller varianter heraf? Og hvad har det bragt med sig? Hvilken følelse skaber det indeni?

 

Lær at kontroller dine tanker – lær at kontroller dit humør – lær at kontroller din vægt - eller lær at kontrollere vejret…. Det er nogenlunde lige nemt.

 

Kontrol kan på den bedste dag af alle muligvis få dig ud af sengen og ind under bruseren. For vi KAN godt bruge ”tage dig sammen” musklen, for lige at overstige impulsen til at blive liggende under dynen – og dette dør vi selvfølgelig ikke af. Men min anke mod denne muskel er egentlig at den både er unødvendig og uvirksom. Uanset hvilken form den kommer i – så er den indre respons på ”tag dig sammen” præget af ulyst – og det driver som bekendt ikke værket. Det kan man mene er uansvarligt eller provokerende for uden de siamesiske tvillinger ”burde” og skulle”, kommer man så ikke til at dovne livet væk? Uden kontrol så ville nullermænd jo vokse sig så store som grantræer rundt om os. Vi ville aldrig nå bussen. Tage en uddannelse. Komme i Netto. Få den fede stilling..

 

Jo – gu ville vi så. Lysten kommer af sig selv, hvis vi lige trækker vejret og har tillid til at motivation og ambition kommer INDEFRA. Vi KAN ikke få motivation udefra – det er ikke noget man kan få på recept, som tykflydende hostesaft på spiseske der skal indtages inden måltider. Det er derfor jeg stadig ikke vinterbader, uanset hvor mange opslag jeg ser fra velmenende mennesker der dypper deres lyserøde korpus i vinterbølgernes isgrød. Jeg burde. Men jeg får simpelthen ikke lysten. Ligesom hverken billeder af tykke og triste- eller tynde og glade damer på køleskabet afholdt mig fra at spise for meget.

 

Vi kan godt blive inspireret – og det kan skabe motivation – men det kommer indefra som en indsigt – som en lyst der popper op.

 

 

Jeg hjælper i øjeblikket en pige der gerne vil tabe sig.



Hun har sagt til mig ”Jamen jeg ER jo tyk. Jeg BØR tabe mig. Jeg BØR løbe ture”

 

I disse tre sætninger ligger der skjulte glasskår vi helt sikkert vil træde på. At identificere os med noget vi synes er negativt – skaber i sig selv ulyst og uro. At arbejde med ”bør” er noget vores system reagerer på med uvilje. ”Bør” er noget vi ikke gør pt – bør er noget vi skal føle os forpligtet til. Bør trækker energien ned – og det giver i hvert fald ikke MIG lyst til at løbe nogen som helst tur.

 

Alligevel er det denne opskrift slankeindustrien har benyttet sig af i årtier – og det er den opskrift mange følger når vi vil ændre vaner. Det virker bare ikke.

 

Kunne man måske skifte sætningerne ud med noget?

”Jeg er ALTID HELT OK. Jeg har lyst til at prøve noget nyt i mit liv. Jeg vil have mere energi.”



At opfatte sig selv som altid helt ok er et tillidsfuldt, positivt og roligt udgangspunkt. At have LYST til at prøve noget nyt, for at man kan føle sig fx stærk og fyldt med energi, er også et helt andet motiverende og positivt udgangspunkt. Det er et nysgerrigt udgangspunkt. Hvad mon der dukker op? Et malerkursus, en genskabt relation, flere gåtur i det grønne? Måske er DETTE udgangspunktet for al forandring. At vi starter i glæden og ønsket om energi – og vi så ser hvilke veje vanerne drejer sig i. De ændrer sig fra dag til dag – og hvis vi kan følge dagsformen i stedet for krampagtigt forsøg på kontrol, så FÅR vi forandringer der holder. Det kan vise sig i mere intuitivt spisemønster, færre eller INGEN uvelkomne tanker om mad -flere spontane ture ud i regn, vind og sol. Mere spontan fandenivolskhed – mere ro på bagsmækken. Mere liv!

 

Hvad skal du så i dag? Hvad skal du mere af?

Hvad får du lyst til?

 

 

Forrige
Forrige

Er du heller ikke motiveret?

Næste
Næste

Anmeldelse af “Lille Sjæl”