Spiseforstyrret? Ja – måske har du bare en oplevelse af at være… forstyrret!

Spiseforstyrret? Der er bare gået lidt midlertidig kludder i tingene.

En forstyrrelse kan være en myg der irriterer helt vildt når vi skal sove. Eller en nabo der banker på hoveddøren lige når vi netop har sat os dybt i sofaen for at se en god film.

Måske kan vi i et kort øjeblik betragte en spiseforstyrrelse på samme måde? Leg med på tanken! :)

Hvad ligger der bag en spiseforstyrrelse?

Hvis du ‘er’ spiseforstyrret og kroppen derfor bliver meget stor, eller meget lille – så kan det være hjælpsomt at opdage, at der:

  1. altid er forandring ind i mellem forstyrrelserne

  2. altid er en konstant klangbund af ro bag enhver forstyrrelse.

For hvad følger altid en forstyrrelse? Svaret er i hvert fald indlysende for mig – RO følger ENHVER forstyrrelse.

Roen er nemlig et naturfænomen som vi kan se udenom os – og som vores biologi og psykologi også afspejler.  Havbunden under 50 meters vand ligger og forholder sig i stille til stormen og de voldsomme gyngende bølger på overfladen. Livets nedture kan ligesom stormene på havet opleves meget voldsomme!

De Tre Principper forærer os den gave at vi kan opdage at nedenunder oplevelserne, er der altså ”noget” der er uforstyrret. En ligevægt der altid søges opretholdt af naturlige automatiserede mekanismer - selve livskraften.

Du er helt ok under din oplevelse af uro

 

Så er din spisning forstyrret – så regn med at det er midlertidigt og foranderligt – og at forstyrrelserne dæmper sig når du forstår du ikke ER stormen (dine oplevelser) – du ER havbunden. Det er den essens du er skabt af.

 

Hvad siger læger om vægttab i dag?

I denne sammenhæng kan jeg ikke lade være med at fortælle om at jeg pt. interviewer læger og andre fagpersoner om vægttabsinterventioner. Min egen holdning (og faglige viden), er – at dem har fanden skabt – og lægerne er efterhånden også begyndt at sidde ubehageligt i stolen, når jeg spørger ind til effekten af vægttabsinterventioner.

De er der kort sagt ikke.

Den viden er vi mange der har ligget inde med i årtier – men jagten efter vægttabsprodukter er så enorm i pengemarkedet og usikkerheden tilsvarende stor i individet – at videnskaben bag vægttab aldrig har fået en stemme. Muligvis fordi det er svært at tjene penge på at folk generobrer magten over deres liv og deres mentale velbefindende - i stedet for at købe slankepulver, tøj, medicin, fitnessabonnementer, slankerådgivning etc.

Med de nuværende og tidligere metoder – så er der intet der tyder på at det er muligt at nedsætte vægten og samtidig forbedre sundheden på den lange bane. Wegovy siger du? Samtlige læger jeg har interviewet er enten bekymrede eller i direkte opposition til medikamentet hvis bivirkninger ingen kender – men man dog er begyndt at se.

Lægerne kan udskrive Wegovy til hvem som helst med en BMI over 30, uanset om de individer er raske og selv kan varetage en fornuftig livsomlægning med fokus på sundhedsfremme uden medicin.

Som en læge sagde; ”det går vel egentlig imod vores lægeløfte at udskrive Wegovy.”

 

Men - hvad er det så vi skal i stedet? Og tror JEG så på det er muligt at tabe sig, (eller tage på) og blive sundere og gladere? Ja DET gør jeg!

Din krop er lavet til at være stærk og sund

Hvad skal vi så gøre med en spiseforstyrrelse?

Uanset om spiseforstyrrelsen skaber en tynd eller en tyk krop, så skal vi måske bare noget HELT nyt og ukompliceret. Vi skal måske prøve ikke at forstyrre vores biologi. Vi skal lytte til kroppen – vi skal stole på livet i os, - på at havbunden altid er uforstyrret.

Måske skal vi give slip på det vi har lært og det vi har troet på?

Måske skal vi turde stole på at forstyrrelsen kun er et symptom på et behov – først og fremmest for ro og tilfredshed med livet. Det er blot et signal fra vores smarte design - ligesom så mange andre vi får når vi fx. får hovedpine af søvnmangel.

Jeg oplever det også. En forstyrret spisning - skabt af urolige tanker - et nærvær der bliver væk for en stund - en spisning der går lidt i kuk. Det er ok…. det er tanker der slår knuder og bliver til et fysisk fænomen. Men det kan forandres - lige så snart vi ser hvad der er på spil og genvinder nærværet og roen….

Så er du også lidt forstyrret – så skal du måske blot hvile og derefter gå på opdagelse i noget nyt - måske vores universelle smukke og robuste design beskrevet i De Tre Principper?

Og de myg dér?

Hvad nu, hvis du har glemt at lukke vinduet så der ikke kommer flere myg ind i soveværelset? Hvad hvis det ‘bare’ er det…?

 Hvad kunne der så ikke ske?

Vælg de simple løsninger hvis du tror du er spiseforstyrret i øjeblikket

 

 

 

 

Forrige
Forrige

Findes ondskab?

Næste
Næste

Er du heller ikke motiveret?